Studeren en werken kan hard zijn

 

Vele studenten met een bijbaantje vinden het moeilijk om hun werk te combineren met hun studies. Voornamelijk omdat ze het neit gewend zijn en ik moet eerlijk toegeven dat ik het er in het begin ook best moeilijk mee had. Voorheen hoefde ik immers niet te werken, alleen maar studeren. En ook al werk ik niet voltijds, mijn halftijds bijbaantje was mijn tweede stap naar zelfstandigheid. Op jezelf gaan wonen en je eigen centjes verdienen, geeft je ook een andere kijk op geld. Je gaat het bij wijze van spreken anders gaan waarderen. Zo denk ik nu al wat langer na, alvorens ik iets koop. Ook koop ik geen dingen meer die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Vroeger was dat dus helemaal anders. Ik kreeg elke week zakgeld, waar ik niks voor hoefde te doen en was het op, dan wachtte ik enkele dagen tot het nieuwe zakgeld kwam. Nu werk ik hard voor de dingen die ik koop en dat ik op een meer verantwoorde manier met mijn geld omga, geeft me best een goed gevoel over mezelf.

De voor -en nadelen van studeren en tegelijkertijd werken

De voordelen:

 • Je wordt zelfstandig.
 • Je hebt je eigen geen geld en doet ermee wat je wil.
 • Je ouders kan je helpen door je studiegeld volledig zelf of gedeeltelijk te betalen.
 • Je leert nieuwe mensen kennen.
 • Een baantje tijdens je studies, verzet je gedachten. Je kan niet voortdurend met je neus in de studieboeken hangen. Een leuk baantje kan je dus ook zien als ontspanning. 

De nadelen:

 • Je vrije tijd wordt uiteraard minder.
 • Slaapgebrek kan opspelen.

Mijn gouden tips

 • Maak een goede week -of maandplanning. Hierbij plan je precies hoe je je werk gaat combineren met het studeren. Je maakt een lijst met dingen die je moet doen en daarbij schrijf je welke dag je wat gaat doen. Uiteraard is het zeer belangrijk om je aan deze planning te houden!
 • Probeer op tijd te gaan slapen. Elk mens heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig om tot rust te komen en de volgende dag met een fris gemoed in te duiken.
 • Heb je een vrije dag, besteed dan al wat tijd aan het bereiden van enkele maaltijden die je kan invriezen. Ook dit scheelt dan alweer tijd tijdens de dagen dat je moet werken.
 • Je leefruimte netjes houden, kan door dagelijks een hoekje op te ruimen of gewoon simpelweg meteen alles op te ruimen wat je gebruikt.