Poppen verzamelen: meer dan enkel een hobby

 

Het poppen verzamelen heb ik van mijn oma, dat voor haar op een heel bijzondere manier begon. Waarom ze dit deed, ga ik hier aan jullie vertellen.

Hoe het allemaal begon

In 1947 trouwde oma met opa. In die tijd hadden ze het niet breed en toch waren ze heel gelukkig samen. Op elke verjaardag van hun trouwdag, gaf mijn opa een porseleinen pop als geschenk aan mijn oma. Iets wat met zoveel liefde is gegeven, is het allermooiste geschenk. Op die manier startte de verzameling poppen van mijn oma. Helaas raakte mijn opa enkele jaren geleden ernstig ziek en zelfs na een ziekenhuis opname van enkele weken, is hij nooit meer dezelfde geworden. Hij stierf kort nadien, maar alvorens hij stierf, fluisterde hij oma toe dat ze elk jaar een porseleinen pop moest kopen als aandenken aan hun sterke liefde en verbondenheid. Maar doordat ze al jaren opa’s geschenken verzamelde, werden de poppen een soort hobby voor haar en probeerde ze ook zelf poppen te maken. Hiervoor ging ze zelfs lessen volgen. Ondertussen maakt oma nog steeds de mooiste poppen. Elk jaar eentje ter nagedachtenis van mijn opa, maar ook voor mensen als geschenk.

Mijn verzameling 

Nadat Opa overleed was mijn oma uiteraard heel erg verdrietig, haar zielemaatje was er niet meer en ze moest alleen verder. Doordat mijn ouders het heel erg druk hadden met hun eigen zaak, besloten ze mij tijdens de week bij mijn oma te laten logeren, zodat ze zich dan niet alleen voelde en ik de nodige toezicht had. Tijdens die periode gaf oma me regelmatig een klein porseleinen popje om mee te spelen. Soms liet ze me zelfs in haar knus ateliertje meehelpen met het uitzoeken van materiaal voor de geboorte van een nieuwe pop. Vol bewondering keek ik dan toe hoe ze de pop maakte. En het moet gezegd, haar volledige ziel kroop erin. Het resultaat was dan ook altijd prachtig! Sommige mensen vinden porseleinen poppen maar niks, maar ik ken heel veel mensen die ze wel weten te waarderen. Op een gegeven moment werd ik gebeten van de microbe en begon ik dus ook porseleinenpoppen te verzamelen. Sinds jaren is het nu ook een hobby van me en ondertussen heb i kook aan mijn oma gevraagd of ze me wil leren om porseleinen poppen te maken. Wanneer mensen denken aan een porseleinen pop, dan denken ze vaak aan een ouderwets uitziend meisje of jongen, maar ook deze poppen gaan wel degelijk mee met de tijd.

Nederland is een beetje het land van porselein. Naast de porseleinen klompjes en windmolens, zijn er echter ook veel winkels waar je porseleinen poppen kan vinden zoals bijvoorbeeld Bart Smit en Marktplaats. Maar er zijn ook echte ateliers, denk maar aan Atelier Wiesje of Poppememke.